Followers

nuffnang

Video Iklan BB Cream By Seqy Beauty di TV9

Oct 31, 2017

Jadual Harian Sepet

Gituuuu tajuk dia. Haha! Lepas bersalinkan Yurika, aku buat jadual harian. Actually dah lama ada jadual harian, tapi masa mengandung ya ampun tak tau la wei, semua kelaut dalam perangai aku ni. Tak suka betul la sebab tak tau kenapa mengandung Yurika ni badan tak larat, pinggang sakit sangat maybe sebab masa mengandung pun gigih dukung si Runako tu. Yela tak dilayan kesian pulak, budak tu tak sampai setahun setengah pun lagi, nak tak nak layan kerenah dua orang tu. Nanti ada adik dah tak tak boleh manja macam dulu. Huhu!

So gigih la buat semua jadual, sesuaikan dengan tiga orang anak. Lagi-lagi dalam pantang ni, memang tak menentu masa. Dapat anak yang tidur 23jam sehari syukurlah. Dapat anak yang nak nangis, nak berdukung tu haru la. Huhu! Aku memang kena buat sebab Yurika ni tak menentu. Kadang tu baik sangat, kadang tu nak manja terlebih. Bila ada jadual ni membantu jugak la. Bukan apa, bila kita kelam kabut banyak benda lupa. 

Ada jadual, kalau blur boleh tengok balik apa yang belum buat lagi. Then ada jadual ni pun mudah jugak kita nak plan apa-apa. Ini pun jadual tak lengkap. Banyak yang aku tak masukkan. Sebab masa memula buat tu ter print banyak, so guna je dulu. Habis nanti kita edit lagi. Yang ni benda basic la korang boleh ikut kalau nak kehidupan lebih teratur. Dan supaya korang tak menjadi pelupa tegar. Kekeke!


Kemain solat pun nak tulis kan, haha! Iya gais. Tulis jangan tak tulis. Zikir selawat baca Quran memang kena tulis la, sebab sejenis aku ni bila tak diingatkan, memang takkan ingat la. Atleast boleh dijadikan self reminder untuk diri sendiri. Macam sedekah tu, kadang tak ingat pun, takde duit haritu, senyum pun boleh. Nak sedekah juga tapi takde duit, pack baju lelama tshirt nak gi kerja nampak orang minta sedekah kat mrt tu bagi ke dia. Pepandai uolls lah. Huhu!

Mandi tu memang kena tulis lah. Maknya ni kadang tak sempat mandi tukar baju je. Kahkahkah! Sarapan pun kena ingatkan. Kalau tak selalu lupa je. Minum pun sama. Jenis yang pemalas nak ke dapur makan. Kau rasaaaaaaaa boleh ingat ke nak sarapan. perut pun takde bagi signal lapar ke apa. Helok je dia dendiam situ. Tapi sebab menyusu badan ni, gigih jugak la minum pun.

Basuh baju semua tulis, kadang memang tak jenguk mesin basuh sebab kelam kabut. Ha ni aku taip ni Yurika tengan menangis kemain lagi. Dukung dia jap..

Tak tau la berapa lama masa nak siapkan satu entry. Dari pagi tadi ni menaip, pukul 2 petang belum habis lagi, hahaha! Ok kita sambung, kena tulis gais apa yang kita buat. Kang laki balik dia tengok ohhh dah basuh baju, oh dah lipat baju, oh dah kemas rumah, ohhhh dah itu dah ini. Kalau laki kau balik tanya 'apaaa je awak buat harini', kau lemparkan kertas ni ke muka dia. Haha! Jangan kongajo sangat. Bagi la elok-elok. Sambil bagi dia minum nescafe, pastu tick tanda (/) kat column  ''bagi suami minum nescafe'' depan muka dia. gigih tak. Hahaha!

Rutin harian macam pakai set skincare semua tu untuk aku, memang kena tulis la. Sebab kadang tu pagi kelam kabut, petang baru sempat pakai skincare. 

Yang update blog facebook instagram bagai tu memang kena tulis. Kalau tak tulis tu, memang tak update la aku. 

Aktiviti harian tu, contoh korang plan apa haritu, atau ada benda tetiba korang kena buat haritu. Boleh la tulis. Memang membantu sangat. 

Banyak sangat yang aku tak masukkan lagi. Aku buat column sendiri kat belakang kertas, contoh macam ''baca buku untuk anak'', ''ajar ABC'', and etc. Nanti aku tunggu kertas print ni habis, buat yang baru. Yang lengkap aku tunjuk lagi sekali kat korang. Boleh tiru, takyah mintak izin , tampo kang. Hahaha!

Buatlah jadual ikut kesesuain hidup korang. Malam ni termenung jap depan komputer. List dulu kat kertas apa yang korang buat setiap hari, benda basic and benda yang korang nak improve kan. Contoh macam aku, yang selawat baca Quran tu, aku mengaku la aku tak buat everyday sebelum ni. Bila ingat baru buat. Tapi sebab nak improve nak berubah #konon. Keke! So aku tulis lah. Kalau korang tengok aku punya ni, dalam hati korang ehhh ni aku buat setiap hari. Then korang boleh la tambah memana yang korang jarangggg buat tu. 

Macam bila suami balik takde buat air pun (itu aku la) haha. Tapi nak jadi isteri solehah katanya, nak buat la. So buat la column ''buat air untuk suami'' dengan pesanan bawah tu semoga suami saiyang, hahaha!

Okay lah. Korang nampak tak banyak lagi aku tak tick tu. Baik aku buat kerja lain pulak. Semoga bermanfaat untuk korang semua. Byeeee

****************************************************************

Oct 30, 2017

Kenapa Mintak Tips Jaga Anak??

Aduhai korang ni laka laka tau mintak tips jaga anak kat aku. Aku pun terhegeh-hegeh gak ni. Masih kelam kabut jugak sebab Yurika kecik lagi. Semua benda kena ikut timing dia. Dia pulak bukan jenis nak tidur je. Sejenis bukak mata je nak berdukung. Qaiser and Runako dulu kalau kita letak dia boleh lagi relax-relax termenung. Huhu! 

Tapi takpe, maybe lepas pantang okay. Memula ni biasalah. Actually kalau dia anak pertama okay je nak melayan. Tapi sebab ada abang-abang, tak boleh la nak layan sangat. Abang pun nak makan, kalau dia nangis tu aku biarkan jugak. Tapi tak lama la, sebab taknak perut dia masuk angin. 

Kali ni pantang, asal hado je. Memula tu decide nak upah orang jaga dalam seminggu macam tu. Tapi fikir balik, takyah la sebabnya Runako dengan Qaiser ayah mertua datang pepagi ambik. Kalau nak jaga sekali 3 orang tu lewat petang sampai malam je. Itupun selalunya Qery ambik bebudak pukul 4, bawak dorang jenjalan taman mainan la, gi mall la. Balik rumah dah nak malam. Kejap sangat pun kalau nak jaga sekali tiga orang.

Yang hazab dia, sebab dua orang tu lelaki. Paham la cemana budak lelaki lasak dia. Dengan bising, dengan gaduh, kejap sorang ni nangis, kejap sorang lagi nangis, kejap dedua nangis. Pastu semua nak mami. Urut dada gak la. Haha! Tapi terima lah dengan hati terbuka. Benda ni sekejap je, bila dorang dah besar nanti, rindu pulak dengan perangai kekecik dorang ni. Macam tu la jadi parent. Kita nak anak, then bersedialah dengan perkara-perkara macam ni. 

Cuma geram dengan Qaiser, sebab dia tengah lasak beno. Haha! Cakap lapanploh kali taknak dengar, kita marah dia gelak. Mak ko ni iman di paras hidung je, sikit lagi nak terkeluar baru tau erti penyesalan. Huhu!

Yang Runako pulak sama naik dengan abang. Yang kita cakap jangan tu la yang dia nak buat. Pastu kena marah merajuk. Merajuk pun comel haihhh apa pun tak boleh la. Haha! Nak marah pun tak jadi kengkadang tu sebab klaka. 

Ramai tanya bagi Runako makan apa, muncit betul. 

Runako memang banyak makan. Dia makan nasi sejak 8 bulan. Tapi takde la banyak, cuma dia makan nasi la. Nasi dengan ayam, keropok segala. Huhu! Bubur memang dia tak suka sangat. Sekarang ni je dia dah boleh makan bubur. Maybe sebab dia tengok abang dia makan, then dia pun makan la. Kau bagilah apa je makanan, semua dia makan. 

Aku pun risau gak budak ni banyak cacing ke hape buncit nau. Haha! Masa setahun 3 bulan kot ada bagi dia ubat cacing. Pastu sama je keadaan perutnya, tetap gitu. Kekeke! Last-last bagi Runako banyak makan sup. Memang dua beradik dia hari-hari nak sup pun. Tapi selingan dia lepas tu banyak la. Biskut, air milo, roti. Huhu!

Aku jaga anak macam tu je la. Macam korang jaga gak. Tapi paling penting, tetiap malam mesti join dorang main. Mesti tu macam wajib la buat something dengan dorang. Tak kisah la sepahkan mainan ke, haha! Ajar ABC ke, mukadam ke, bacakan buku cerita ke, nyanyi sesama ke. Mesti spend time untuk dorang. 

Susu?

Izz Qaiser minum susu mak dia sampai 2 tahun lebih, tapi campur dengan S26 sebab masa pregnant susu drop. 

Runako sempat minum sampai umur dia setahun je, pun kes sama. Masa mengandung susu drop. Bagi S26, sekarang bila susu aku dah ada dia takmo minum dah. Dia geli. Haha!

Yurika, susu mak dia je la. Harapnya tak kandung lagi la dalam tempoh dua tahun sebab nak rehatkan badan. 

Apa tips yang korang nak, aku pun tak tau sebenarnya. Haha! Aku pun kelam kabut gais. Cuma aku ada time table la. Nanti la aku share bila aku dah sistematik dengan jadual harian aku ni. Buat masa sekarang ni masih lagi nak adapt dengan keadaan semasa. 

Nak tips apa bagitau specific kat facebook atau komen kat sini. Kalau boleh tolong and share, then aku update lain okay.

****************************************************

Oct 24, 2017

Tak Pandai Pilih Ikan Fresh

Aku paling lemah sekali kalau bab barang basah ni. Serius la wei dari aku kecik, yang membeli barang dapur ni semua arwah abah. Abah dulu suka mancing, memang balik tu bawak ikan fresh lah kan. Then bila beli barang basah pun, dia order dari kawan dia yang baru balik mancing. So abah memang tau la tengok ikan tu baru ke lama ke. Aku tau gak, tau makan je, ekekekeke.

Memang lain rasa ikan baru and ikan lama. Aku kan dari kecik biasa manjaaaaaaaaa mesti makan ikan yang fresh semua. Bila dah kawin ni rasa stress wei. Stress sebab tak reti pilih ikan. Hahaha!

Qery ni pentipu gak la. Sebelum kawin dia cakap dia tau siang ikan la, tau pilih ikan la. Pastu bila aku suruh beli, dia memang beli. Tapi dia ajak bapak dia pilihkan ikan. Dasarrrrrrrrr perangai tuuuuu. Hahaha!

Yang paling stress, Qery tau masak air je. Tepuk dahi tepuk pipi tepuk amai-amai belalang kupu-kupu la sudahnya. Gebang masa sebelum kawin kemain lagi laki aku ni kan.

Aku memang tak reti siang kot. Dulu masa mak aku gi Haji 2 bulan, bapak aku beli ikan ke udang ke, dia yang siangkan. Aku tau tau turun dapur semua dah bersih je. Wah manja sangat kau Zuhana. Bapak aku tau dah anak bongsu dia ni, selain pakar dalam bab makan-memakan, tiada lagi kepakaran lain yang ditemui..haha!

Mak aku ni sejenis perempuan rajin gais. Bila mak aku dah rajin di skala pat ribu, opkos lah anak dia rajin di skala negetip pat juta. Mak aku masak, siap siang ikan, siap buat air teh o. Pun belum tentu aku turun dapur makan. Kemalasan aku ni, siap mak tatang makanan tu masuk dalam bilik aku, hidang depan muka iolls. Kau rasaaaaa......

Jadinya, jangan la kau ingat perangai pemalas aku ni terus bertukar 360 darjah setelah jadi suri rumah. Non hado. lagi bertambah manja ada. Bukan takat tak masak, dail je nombor suami. Semua makanan dia boleh delivery. Kahkahkah!

Tapi, bila anak-anak dah besar. Aku rasa cam terpukul (drama sangat terpukul bagai), rasa kesian la sebab dorang ni tak rasa macam apa yang aku rasa dulu. Dulu aku makan masakan emak je. Makanan emak kan sihat, makanan dari rumah kan cam omaigod sedapnya walaupun ikan bilis belum masak pun. Kekeke!

So aku pun memasang impian untuk ubah sikit-sikit perangai buruk aku ni, walaupun agak jenuh jugak la aku rasa. Macam kalau berubah pun, takde la jadi ibu mithali mana, takat sup sup tu boleh la bebudak tu telan lagi. Kalau ko suruh aku laksa ke memang tak la. Beli kedai sana. Kita mesti support peniaga melayu. Wah alasan aku. Tepat pada masanya. Haha!

Jadi, aku pun ambil la keputusan untuk beli barang dapur basah dari ig @barangdapurbasah (bukan iklan berbayar okay). Just nak share dengan korang, kot la korang pun perangai hazab cam aku ni, haha! Sebabnya, yang melecehkan aku nak masak bagai ni, bila barang basah tu tak bersih lagi, tak siang lagi. Then datang berduyun-duyun terus pemalas aku ni.

Semalam, Isnin 23.10.2017. Aku tekad terus wasap nak beli online barang dapur basah. Takde tanya Qery pun boleh ke tak. Haha! Kira nekad habis lah ni, apa nak jadi, jadilah. Nak gaduh laki bini sebab beli barang dapur tak ajak ke apa, lantak sana Yang penting aku nak beli gak. Suka sebab cek kat ig memang semua ikan dah siang, udang dah belah, semua fresh dan bersih.

Malam tu terus beliau hantar ke depan rumah. Terus jugak aku asingkan nak masak sehari-sehari. Semangat gila lah kata ko. 

model barabg dapur basah

Then harini, keluarkan ayam dan udang. Ayam tu nak masak sup la. Anak aku ni memang suka sup dengan nasi. Dorang tak kisah makan ayam ke ikan ke, yang penting mesti ada sup. Okay lah. Senang gak la aku dalam pantang pun boleh makan skali. Takyah masak 2 3 jenis makanan. Udang tu aku nak masak untuk Qery. Sekali Qery call dia cakap takyah masak makanan dia sebab dia nak makan kat luar.

Tetiba dia balik, cakap tak jadi makan luar. Tolong gorengkan ayam dengan ikan. Dia nak ratah. Nak diet katanya. OMG nak diet gais...hahahaha! Sejak aku tengok cerita drama Titian Cinta ni, kemain laki aku semangat nak diet. Katanya jeles sebab aku asik  tengok Zul Ariffin je. Kahkahkahkah! Dah anak tiga bang oiiii. Udah udah la tu jelesnya pun. Nasib la merajuk pun comel. *mata ke atas*

Kelam kabut la keluarkan ayam dengan ikan. Goreng cecepat.  Uishhh.. Best rasa bila dapat masak sekejap. Kalau tak, nak siang ikan pun dah berapa punya lamaaaaaaa. Stress mak hincik.

Okay lah tu saja bebelan hari ini. Yurika dah menangis siap gigil-gigil bibir. Drama ko ni nak. Nak berdukung je keje dia. Kbye semua.

Oct 23, 2017

BB Cream Beige Limited Edition

Hallu gais. Kali ni aku nak inform yang Seqy ada keluarkan BB Cream code baru (Beige), yang warna dia actually sesuai untuk wanita berkulit Asia, ala-ala natural cuma tak ada effect pinkish (merah-merah). Ada orang tak suka effect pinkish sebab nanti nampak kulit dia lebam atau malap kan. So color baru ni (Beige) memang sesuai sangatlah.

Color ni aku hanya buat sikit. Very Limited lah. Bila habis then habis. Tak keluarkan lagi kecuali atas permintaan ramai. Kecuali kalau customer buat protes atau huru hara nak kan semula color Beige then mungkin la kita keluarkan. Tapi buat sementara ni, stok ni kita takkan keluarkan dalam masa terdekat. Bila habis then nangis lah kau di sana. Kenapa perlu menangis di sini. Gitu...

Khamis lepas, petang aku ada buat live kat page Seqy, tak sampai seminggu pun lagi. Staff bagitau stok dah habis separuh kat HQ. Itu pun HQ catu stok kat stokis. Kalau ikut ketamakkan stokis, haha! Aku rasa Khamis keluarkan stok, Khamis tu jugak habis stok. Dorang ni kalau order bukan sesikit pun. So HQ catu untuk kebaikkan customer jugak, supaya semua customer dapat merasakan kebest-an BB Beige ni.

Jujur cakap la, aku sendiri simpan 10 botol untuk diri sendiri. Then stokis pun simpan untuk diri sendiri, haha! Tu lah aku terpaksa catu stok supaya dorang ni menjual, bukannya simpan untuk pakai sendiri. Supaya ramai boleh share best sangat color beige ni. Dah kalau semua stokis agen and dropship perangai cam aku simpan sekali 10 botol. Hahahaha! Customer pun boleh stress tau.=P

Kalau korang nak tengok LIVE tentang BB Beige ni, boleh tengok sini.


For sure, korang kena dapatkan sekurang-kurangnya satu botol. Sebab bila korang dah cuba, korang akan faham maksud aku. Huhu!


 BB Cream Beige
18ml
RM55 Semenanjung
SPF30+

Cepat beli, aku tak boleh janji stok ni ada sampai bila, sebab memang stok keluar bagaikan air mengalir di skala 10. Gitu siap berskala. Kau mampu. Haha!

Contact HQ 011-21076726/ 0182723237

Atau Contact terus Stokis/Agen/Dropship berdaftar Seqy. =)

Oct 16, 2017

Clearance Stok BB Cream Seqy!!

Sales yang dinanti-nanti oleh pencinta BB Cream Seqy Beauty, haritu masa aku buat Sales Merdeka DUA HARI, kemain cam onggila dah aku packing parcel dekat SERIBU okay. Dengan masa tu perut memboyot. Memang dah sarat tapi suatu kegigihan membalut parcel semua customer sampai 4 hari berturut tak rehat. Huhu!

Jap bagi korang tengok semula Sales Merdeka haritu.











A post shared by Sepet Noh (@sepetnoh) on


Kecoh sangat opis seminggu tu. Dengan bersepah tak tau nak duk kat celah mana dah. Opis dah la kecik sekangkang kera, parcel berlambak. Sampai abang poslaju kena paksa datang petang lewat-lewat sikit sebab kitorang nak balut banyak. Huhu!

Lepas je sales Merdeka tu, ramai gak la minta repeat balik promo. Alalalala, sorry tau. Memang tak dapek dah la promo camtu. Tak tentu lagi tahun depan ada ke tak. Ini pun kita buat setelah TIGA tahun Seqy kat pasaran. Maybe lagi TIGA tahun la kot baru ada sales gila camtu. Huhu!

Tapi SEKARANG kita nak buat CLEARANCE STOK untuk produk BB CREAM code Fair dan Natural. Kenapa??

Sebab kita nak keluarkan packaging baru. Kita nak habiskan packaging lama. So lepas ni tak ada dah botol camni.


Kita nak habiskan packaging ni. 

Clearance Sales bukan sebab dah nak expired tau. Expiry date BB Cream Seqy lama lagi. 

Tengok sendiri. Lama lagi kannnn.. huhu!


Kita stick dengan harga ni sampai stok habis ye uolls. And stok memang tak berapa nak banyak. Jadi korang kena cecepat grab, beli dua terus. Jimat sangat dan terlampau berbaloi kalau beli dua.

Beli 1 Jimat RM5.
Beli 2 Jimat RM20

Cecepat uolssssssss..

Contact HQ : 01121076726 atau 0182723237
atau Contact Stokis/Agen/Dropship berdaftar Seqy SEKARANG!!

<3 br="">

Oct 12, 2017

Lahirnya Aisy Yurika Binti Khairi Fizairi =)

Tanggal 2 Oktober 2017, genaplah 40 minggu aku mengandung anak ke-tiga.

Anak pertama - 40 minggu 5 hari (induce)
Anak kedua - genap 40 minggu
Anak ketiga - genap 40 minggu

Dimanakah faktanya beranak rapat anak cepat keluar? Dimana uolss...dimanaaaa...hahahaha!

Actually fakta ni boleh pakai la kat certain orang, tapi maybe bukan family aku. Sebab mak aku 9 orang anaknya, semua lahir cukup bulan atau terlebih bulan. Jadi harapan untuk aku mengandung kurang dari 40 minggu tu mungkin ada tapi tipis. Hahaha! Bersifat keturunan mungkin. Doktor pun cakap macam tu. Tak kisahlah asalkan anak sihat syukur selalu, ye tak. Huhu!

 Beranak Luth Runako la paling berat sekali. Capai 60 kilo. Haha! Paling ringan masa ngandung Aisy Yurika, nak bersalin tu berat baru 56kilo. Walaupun nampak macam Pregnant ke tiga beso je dalam gambar, hakikatnyaaaaa aku pun tak tau lah. Haha! Aku pun rasa besar perut, tapi bila timbang, eh eh paling ringan pulok. Lantak sana.

Pengalaman mengandung Izz Qaiser, Pengamalan mengandung Luth Runako korang boleh klik kat nama dorang tu, kot la nak baca, kekeke!

Malam Isnin tu, memang tak boleh tidur. Tak boleh tidur bukan sebab sakit contraction ke apa. Tapi sebab sakit kaki. Bila jalan sikit rasa urat kat peha tu tarik lain macam. Huhu! Sebelum ni pun memang dah sakit camtu tapi tak kerap. Sehari mungkin 2 3 kali. Tapi malam tu aku langkah 10 tapak je sakit, jalan lagi 10 tapak sakit. Pelik gak tapi cam redho je lah.

Lepas subuh baru dapat tidur kejap. Bangun pukul 8.30 sebab Qaiser dengan Runako memang bangun waktu camtu.

Bagi dorang minum susu, kemas rumah sikit-sikit. Bagi tengok kartun dulu, macam biasa pukul 10 baru mandikan dorang. Haha! Then pukul 11 lebih, erm agaknya lebih kurang 11.30 la kot. Aku perasan macam sakit senggugut. Kerap gak 5 minit sekali.

Pengalaman nak beranak Runako pun senggugut gak, tapi ada keluar darah sekali. Yang ni takde darah apa cuma senggugut je. Cumanya senggugut ni rasanya kuat dari Runako dulu.. Okay lah lek lek lagi.

Bagi bebudak main basikal kat luar dulu. Dalam hati tu, kalau beranak kejap lagi, atleast dah hiburkan hati anak-anak untuk harini. Haha! Sementara tengk dorang main tu, tahan la sakit senggugut. Then wasap Qery, bagitau dia rasa sakit macam Runako dulu.

Tapi takyah balik lagi, sebab aku nak tengok betul ke sakit tiap 5 minit, kalau dah sejam sama jugak baru suruh dia balik. Huhu!

Tengok jam pukul 12.30, suruh Qery balik. Sebab kali ni sakit dia kuat sikit. Tapi still la boleh tahan. Macam skala 1 ke 10, masa Runako skala 1, masa Yurika skala 4 gitu la. Qery sampai rumah sebelum pukul 2. Suruh dia hantar anak rumah mertua dulu. Then kami bersiap-siap keluar rumah terus.

Sempat ambik gambar, nak buat kenang-kenangan sebelum beranak. Konfiden je aku nak beranak haritu gak kan. haha!

Keluar rumah jam 2.30 petang. Aku cakap jom gi makan dulu kat Tesco. Kalau beranak ada la tenaga nak push. Sampai Tesco lebih kurang pukul 3 lebih. Order claypot, makan sambil tahan sakit. Haha! Qery pergi repair tali jam dia. Kena tunggu lebih kurang 30 minit. Masa tu dekat pukul 4 kot. Aku cakap kat dia, tak boleh tunggu la 30 minit. Jom la pergi hospital terus. Sempat la aku beli roti buat bekalan. Pengalaman sangat kat spital dapat makanan lambat lepas beranak. Lapar dia tak boleh bla kot. Tu yang siap sedia dah roti.

Yang si Qery pulak beriya cakap aku tak bersalin kot harini. Sabo je lah. Macam lah dia yang tau rasa sakit tu macam mana kan. Aku cakap kalau beranak harini bagi aku sejuta. Hahaha! Terus dia cakap bersalin harini. Kekeke!

Sampai spital jam 4.30. Aku naik ward, sementara tu Qery cari parking. Aku cakap nak cek bukaan je. Sakit dari jam 11.30, tapi kalau belum bukak ke atau perasaan aku yang over ke, haha! Yelah kan, kadang tu risau la kot perasaan aku je. Nurse cek, dia kata............ dah 6cm ni puan.

OMG gelak tutup mulut je lah yang aku mampu. Sekurangnya dah 6cm. Nak kena tunggu lagi 4cm boleh beranak dah. Hihi! Pukul 4.50 nurse pecahkan air ketuban, masukkan drip untuk cepatkan bukaan. Aduhaiiii contraction dia terbaik okay, hahaha! Aku tak tengok la jam pukul berapa, tapi terasa lamaaaa woiii. Bila nak 10cm ni. Qery cakap aku dah berpeluh-peluh dah.


Aku cakap kat nurse, boleh tak nak ambik ubat tahan sakit, nurse cakap boleh tapi sebelum tu dia cek dulu berapa dah bukaan. Kalau ada peningkatan tak perlu ambik ubat. Okaylah... Nurse cakap dah 7cm. Sedut gas je lah.

Satu je aku tak suka sedut gas ni, haus gila kot. Tekak kering cam tak minum 10 hari. Tapi gagah jugak la sedut sebab dah sakit kan. Hahaha!

Aku rasa sebenarnya dah bukak 10cm, tapi nurse suruh tunggu jap doktor tengah pakaai baju, haha! Sabor je lah. Tapi aku suka nurse yang jaga aku malam tu. Dia tak bagi aku push sebab nak suruh aku simpan tenaga. Nanti sekali push je terus keluar. Gitulah.

Jam 6.38pm, doktor sampai je, terus push and terus keluar anaknya. Dengarlah suara nyaring Aisy Yurika. Anak-anak sebelum ni keluar nangis sikit je. Runako langsung tak dengar suara. Haha! Yang Yurika ni kemain lagi suaranya. Dasar gegirl ke apa ni. huhu!


Pengalaman paling sekejap kat labour room. Kiranya start dari pecah ketuban and masukkan drip tu, tak sampai lah dua jam menahan kesakitan yang amat tu. Kalau sakit contraction dari jam 11.30 tu boleh tahan lagi. Still consider anje-anje la. huhu!

Syukur sangat tak lama. Qery pulak kata yang kali ni beranak aku nampak rilex sangat. Padahal dia tak tau aku tahan sakit bagai nak gila.Dia buat lawak pun aku rasa nak maki je. Hahaha! Masa nak push tu, aku pegang tangan Qery, selama ni aku tak pernah pegang pun tangan dia masa nak beranak. Hanya memegang besi besi katil je. Hahaha!

Kali ni aku pegang la tangan dia. Masa push tu tak tau la apa jadi kan. Dia kata tangan dia sakit gila aku genggam rasa nak tercabut. kekeke! Nasiblah....

Lepas beranak tu kena tolak masuk ward. Aku ambik pakej (3 hari 2 malam), so Rabu tengah hari tu boleh keluar. Tapi aku ni jenis yang tak suka duk spital. Selasa tu bagitau Qery nak balik. Macam-macam alasan la aku bagi. Susah nak mandi la, boring la, apa la. Haha! Petang tu lepas mak mak datang melawat, lebih kurang 5.30pm balik lah kami.

 
 Gambar ni korang komen terus kurus la apa lah kan. Haha! Eiii ada la buncit tu sikit. Aku pegang perut lepas bersalin, OMG scary sebab ada satu tempat tu benjol keras nau. Nurse cakap biasa kak, rahim tengah bengkak lagi tu. Maklumlah, Lahirkan Qaiser dengan Runako pukul 2 pagi. Lepas lahirkan dorang memang terus tido. Esoknya bangun rahim dah kurang bengkak, so tak perasan la perut bengkak ke apa. Ini lahirkan Yurika petang, mata tak ngantuk lagi, duk belek perut semua. Tu terkejut pegang perut keras semacam. Nasib nurse kata biasa. Kalau tak cuak gak tu. Kekeke!

Sampai je rumah, bebudak ni terkejut la ada ahli baru. Yang Runako nampak tak berapa nak happy memula tu, sebab aku asik pegang Yurika, haha! Selama ni dia berkepit atas perut aku kan. Pastu dia gi tolaknya Yurika suh tepi, dia nak duk atas riba aku. Jeles kemain. Haha! Tapi lelama okay, sebab suruh dia main sekali dengan Yurika, suruh sayang, suruh hug. Qaiser memang paham dah. Dia cam budak besar, dia tau tu baby girl dalam perut mami dah keluar. Huhu!

Sekarang ni bila Yurika nangis, kelam kabut dorang lari panggil mami. Suh bagi susu. Hahaha!

 Aku berurut 3 hari je. Then upload la gambar ni kat ig and fb.

 
 Pantang hari ke 7 (last day urut). Sebelum ni aku tak pernah pun buh pilis camni. Kakak yang urut tu yang letak macam ni. Tapi besttttttt woiiiii. Dia punya berangin tu, ringan kepala. Then bila dah kering pun dia jatuh seketul seketul. Dah kering tu aku terus cuci la. tapi memang lega sangat banding letak pilis asal ado. Korang boleh cuba tau. Huhu!


Pantang hari ke 5, check-up baby. Masa check-out spital. Doktor cakap Yurika telinga kanan dia tak lepas ujian. So masa check-up kuning kat spital, pergi bilik radioligist, cek lagi sekali telinga dia. Nurse cakap biasanya baby yang tak dengar tu sebab masih ada cecair dalam telinga. So bila cek balik radioligist kata okay takde masalah. Dedua dengar alhamdulillah. Sempat la dia nasihat aku, kalau anak dah setahun lebih tak boleh cakap beberapa patah perkataan, bawak jumpa doktor, jangan tunggu 2 3 tahun baru jumpa doktor. 

Terus teringat Runako. Nasib baik dah mula bercakap. Takde la risau nau.. Kita tunggu turn Yurika je la camtu. Huhu!

Aisy Yurika Binti Khairi Fizairi
Berat 3.4kg
Panjang 53cm

Moga jadi anak yang solehah sayang. I love you =)